Salkun P/E, P/B, RoE ja osinkotuotto - 2019



Markkinoiden myllerryksen keskellä on tullut mietittyä oman salkun arvostusta, jonka vuoksi päätin jälleen tarkistaa sijoitusteni keskimääräisen P/E-, P/B-, RoE-arvon ja osinkotuoton. Edellisen kerran tein salkun arvostuksen selvittämisen lokakuussa 2018, joka on luettavissa täältä.
Olen laskenut alla olevassa taulukossa painotetut keskiarvot jokaisesta edellä mainitusta luvusta. P/E-, P/B-, RoE-arvot ja osinkotuotto-% on otettu Yahoo Financen sivulta 01.09.2019.



Vertailuindeksiksi valitsin OP-Pohjoismaat Indeksi A:n, joka sijoittaa 70 suurimpaan Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Suomen pörssilistattuun yritykseen. Käytin samaa vertailuindeksiä myös viime vuonna. Morningstar -sivuston mukaan, indeksin keskimääräinen P/E on ollut 16.93 ja P/B 2.22 päiväyksellä 31.07.2019. Vertailuindeksi ei ole täysin vertailukelpoinen oman salkkuni kanssa, mutta kuitenkin tarpeeksi lähellä sitä.

Yritysteni tulokseen suhteutettu arvostus (P/E) on hieman korkeampi kuin vertailuindeksin. Tähän syypäänä on todennäköisesti se, että vertailuindeksistä löytyvät teollisuus, perusmateriaalit ja syklinen kulutus -segmentit edustavat n. 35 % rahaston osakkeista, kun omasta salkusta nämä puuttuvat käytännössä kokonaan. Nämä sektorit ovat tällä hetkellä varsin edullisesti hinnoiteltuna taantuma pelkojen vuoksi. Salkkuni kalleimmat yritykset tällä kriteerillä ovat Elekta (toista vuotta peräkkäin), DNA (Telenorin ostotarjous), Neste (kovat tulevaisuuden odotukset) ja Novo Nordisk (Ozempic). Salkkuni edullisimman yritykset ovat taas BASF (taantuma), Pandora (pelko kasvun hidastumisesta), Metsä Board (syklisyys) ja Nordea (alhaiset korkotuotot).

Yrityksen pääomaan suhteutettu arvostus (P/B) on yrityksilläni taas noin kaksinkertainen vertailuindeksiin verrattuna. Tähänkin perusteluna voidaan käyttää segmenttien eroavaisuuksia. Kaikkeimmat yritykseni tällä parametrilla ovat Novo Nordisk, Elekta, DNA ja Pandora. Vain pari omistamistani yrityksistä on pääomaintensiivisiä, joka selittää salkun korkean P/B-arvon.

Indeksirahastojen oman pääoman tuottoa (RoE) ei ole helposti saatavilla, joten sitä ei voida käyttää vertailussa mukana. Salkkuni keskimääräinen RoE on kuitenkin korkea, vaikka salkustani löytyy monta alhaisen RoEn yritystä. Alhaisen RoEn yrityksistä vain Nordeasta olen lievästi huolissani, koska siihen on tuskin nähtävissä parannusta vähään aikaan.
Keskimääräinen osinkotuotto on varsin korkea aika pitkälti Nordean suuren painon ja osinkotuoton vuoksi. Nordean osingon leikkaaminen on varsin todennäköistä, joten se tulee laskemaan samalla myös salkun keskimääräistä osinkotuottoa. Elekta on salkun ainoa alhaisen osinkotuoton yritys, koska Novo Nordisk ostaa omia osakkeitaan lähes samalla rahamäärällä normaalin osingon lisäksi.

Olen yleisesti ottaen tyytyväinen salkun rakenteeseen ja arvostukseen, vaikka ongelmakohtiakin löytyy. Telenorin tekemän ostotarjouksen takia DNA on äärimmäisen kovasti arvostettu tällä hetkellä. Telenorin ostotarjous osakkeista on käynnissä ja olen ajatellut myydä omistukseni pois. Elekta on pitkään ollut äärimmäisen korkealle arvostettu, jota en pidä itse perusteltuna. Pieniä viitteitä tuloksen kasvusta on tullut, mutta odotan osakkeen laskevan heti ensimmäisestä pettymyksestä merkittävästi. Neste on jo pari vuotta pystynyt parantamaan tulostaan, joka hieman selittää korkeaa arvostusta. Nesteen arvostus on kuitenkin posketon keskimääräiseen öljy-yhtiöön verrattuna. Novo Nordiskin arvostus on mielestäni linjassa Ozenpicin tuomien mahdollisuuksien takia, joten siitä en ole niin huolissani. Nordean tuloksen kääntyminen muuttaisi osakkeen välittömästi todella edulliseksi, mutta vallitsevan korkoympäristön vuoksi sitä tuskin tulee tapahtumaan pariin vuoteen.

Oletko sinä laskenut salkkusi keskimääräisen painotetun RoE-, P/E-, P/B-arvon ja osinkotuoton?


PS. Kirjoitus on julkaistu myös osoitteessa piksu.net, jossa olen kirjoittajana omalla nimelläni.

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 03-2024

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Kuukausikatsaus 2024-02

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Kuukausikatsaus 2024-01

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana

Näin asumiskustannukseni muuttuvat muuttaessani omakotitaloon kerrostalosta