Vaurastumisen aloittaminen


Tällä sivulla käyn läpi vinkkejä säästämisen ja sijoittamisen aloittamiseen. Säästö- ja sijoitusvinkkejä on pilvin pimein, mutta kirjoitan vain asioista joita olen itse käyttänyt. Tarkoitukseni on tuottaa tärkeimmistä aiheista blogikirjoitus, jossa pureudutaan hieman syvällisemmin kyseiseen asiaan. Näistä kuitenkin lisää myöhemmin.

Blogini kohdeyleisöksi olen kuvitellut nuoret aikuiset, jotka etsivät tietoa säästämisen ja sijoittamisen aloittamiseen. Tämän ajatuksen tiimoilta olen kerännyt alla olevat säästämis- ja sijoitusvinkit. Saattaa olla, että muutkin voivat löytää jotain uutta.

Säästäminen

Jokainen ihminen säästää eri tavalla ja ei varmasti ole täysin oikeaa ja väärää tapaa sitä tehdä. Itse olen kuitenkin yrittänyt säästää kaikissa niissä asioissa, jotka eivät laske elintasoani. Säästäminen muodostuu monien asioiden yhdistelmästä, mutta olen listannut alle mielestäni tärkeimmät vinkit säästämisen aloittamiseen.


 1.  Mielestäni kaikista tärkein säästämisen kannalta on tietää paljonko rahaa kuluu mihinkin asiaan. Aloita säästämisurakka kirjaamalla jokainen ostos ylös. Itse käytän tähän puhelimeen saatavaa Appia My Finances yhdessä Excel taulukon kanssa(johon kirjaan vain kunkin kategorian kokonaissumman). Tietysti mikä tahansa samanlainen App käy. Saat supistettua kulutustasi vain, jos tiedät paljon kulutat rahaa.
 2. Perusta useampi käyttötili. Verkkopankissa käyttötilien avaaminen on helppoa ja täysin ilmaista ainakin Osuuspankilla. Siirrä suurin osa palkasta/tuesta heti toiselle käyttötilille ja pyri jättämään vain tarpeellinen summa rahaa pääkäyttötilille(esim. 2 viikon ruokarahat). Tämä ainakin itsellä auttaa alitajuisesti säästämään, koska rahaa on "vähemmän" käytössä. Samalla ajatuksella voit perustaa esim. "laskutilin", jolle siirrät heti palkkapäivänä kuukauden laskuja varten rahaa. Näet välittömästi palkkapäivänä paljon rahaa jää muulle elämiselle. Itsellä on käytössä pääkäyttötili, laskutili, lomarahatili ja "säästötili".
 3. Pyri miettimään jokaista suurempaa(miksei pienempääkin) ostostasi pari viikkoa, että tarviitko sitä oikeasti. Tällä tavalla et sorru ostamaan hetken mielijohteesta asiaa, jota et oikeasti tarvitse. Tässä ei tietenkään tarkoiteta esim. pesukoneen ostamista tai muuta tärkeää kodinkonetta. Itsellä esim. uuden puhelimen osto kesti 6 kuukautta.
 4. Aloita säästämällä itselle sopiva summa rahaa(esim. 15-50 €) kuukaudessa tilille, josta rahan nostaminen on mahdollisimman hankalaa. Pyri olemaan koskematta säästämääsi summaan ja huomaat miten nopeasti se kasvaa. Jos haluat säästämisestä mielekkäämpää, niin suosittelen esim. OP:n tarjoamaa Säästölipasta. Säästämisen tuloksen näkee kokoajan ja se motivoi säästämään lisää. Itse aloitan säästölippaan käytön 20.05.2017 alkaen.
 5. Jos olet nuori ja et vielä omista asuntoa, niin suosittelen ehdottomasti jokaiselle ASP-tilin avaamista mahdollisimman aikaisin. (Tässä on kuitenkin yksi poikkeus, jossa tilin avaaminen kannattaa siirtää työllistymishetkeen, ks. lisäkorko) Tärkein asia on kuitenkin aloittaa ASP-tilille säästäminen. Jos haluat lisää tietoa ASP-tilin hyvistä puolista, niin täältä löytyy mahtava tietopaketti. Itse aloitin ASP-tilille säästämisen 19-vuotiaana.
 6. Kilpailuta sähkösopimuksesi ainakin kerran 1-2 vuodessa. Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa esim. Kilpailuttaja sivulla. Noin 5 minuuttia vievällä asialla saatat säästää kymmeniä tai jopa satoja euroja vuodessa. Itse kilpailutan sähkösopimuksen kerran vuodessa.
 7. Kilpailuta autovakuutuksesi. Autovakuutuksen voi kilpailuttaa myös Kilpailuttaja sivustolla. Kiinnitä erityistä huomioita korvaussummiin, omavastuisiin ja ehtoihin. Halvin vakuutus ei välttämättä ole aina paras. Autovakuutuksen kilpailutan kerran vuodessa.
 8. Ota itsellesi asunto- ja henkivakuutus. Käy useamman vakuutusyrityksen pakeilla ja vertaa vuosimaksujen lisäksi korvausehtoja, omavastuita ja mitkä asiat kuuluvat korvattavien piiriin. Itsellä on OP:n kautta Laaja kotivakuutus, Tapaturmavakuutus ja Terveysvakuutus.
 9. Pyri säästämään rahaa ruokaostoksistasi säilyttäen terveellisen ruokavalion. Valmista kaikki ruoka itse, älä osta valmisruokia. Valmista useampi annos ruokaa kerralla ja pakasta jos tarpeellista. Vältä heräteostoksia ja osta alennuksessa olevia tuotteita(esim. -30 % tuotteet ja pakasta ne). Itsellä suurin säästö tulee varmasti tältä alueelta.
 10. Ota järkevänkokoinen laina ostaessasi asuntoa. Pyri valitsemaan ensi asunto alueelta, jossa asunnon arvo todennäköisesti pysyy samana tai kasvaa. Kasvata pääomaa ensimmäisellä asunnolla ja pyri maksamaan lainaa mahdollisimman nopeasti. Huomioi muiden kulujen osuus (vastike, sähkö, vakuutukset, vesi, netti, korot jne.) kuukausitasolla miettiessäsi sopivaa lainalyhennystä ja lainan määrää.


Sijoittaminen

Jos onnistuit säästämään yllä mainituilla säästövinkeillä, niin onneksi olkoon! On aika laittaa osa säästöistä poikimaan lisää rahaa. Alla listattu asioita, jotka ovat mielestäni tärkeitä aloittavalle sijoittajalle. Vinkkien seuraamisesta vastaa yksin lukija(Vastuunvapaus). Pörssiosakkeisiin sijoittamista käydään läpi erillisissä blogikirjoituksissa.


 1. Ennen sijoittamisen aloittamista on hyvä tutustua kirjallisuuteen. Hyviä opuksia ovat mielestäni esimerkiksi nämä: Seppo Saario - Miten sijoitan pörssiosakkeisiin, Jukka Oksaharjun sijoituskirjat sekä Mika Hyttisen - Vaurastu kuin Warren Buffett. Kirjat löytyvät mm. täältä.
 2. Aloita helppo kuukausisäästäminen indeksirahastoihin tai ETF-indeksirahastoihin. Pyri välttämään aktiivirahastoja, koska näissä kulut ovat yleensä todella korkeat ja suurin osa aktiivirahastoista häviävät pitkällä juoksulla indeksirahastoille. Kiinnitä suurta huomiota hallintakuluihin. Pienillä prosentin kymmenysten muutoksilla on suuri merkitys pitkällä aikavälillä saamaasi tuottoon. Suosittelen ehdottomasti Nordnetin superrahastojen käyttämistä, koska ovat täysin ilmaisia.
 3. Indeksirahastoon sijoittaminen on suurimmalle osalle ihmisistä järkevin tapa säästää, vaikka onkin hieman tylsä tapa. Sijoitan kummitytöilleni indeksirahastoihin kuukausittain Nordnetin kautta.
 4. Siirry suoriin osakesijoituksiin vasta, kun luulet ymmärtäväsi sijoittamisen säännöt. Näistä ajatuksista lisää blogikirjoituksissa.
 5. Älä koskaan sijoita rahaa, jota et ole valmis menettämään kokonaan. Siirrä sijoituksiin vain sellaista rahaa mitä et tarvitse seuraavan 5-10 vuoden aikana.
 6. Pyri välttämään turhia myyntejä. Hajauta riskiä ajallisesti ja anna ajankulun tehdä ihmeitä.
 7. Kiinnitä huomiota välittäjäsi säilytys- ja välityspalkkioihin. Nordnetissa esimerkiksi säilyttäminen on maksutonta. Älä sijoita kuluihin!

Osa kirjoituksen linkeistä on affiliate-linkkejä. Kirjoittaja saattaa saada niistä komissiota, mutta mikään ei maksa sinulle yhtään enempää. Disclaimer

Mitkä ovat parhaat säästö- ja sijoitusvinkkisi? Etkö halua säästää vai onko se tullut äidinmaidosta? Mitä mieltä olit säästö- ja sijoitusvinkeistä?

Päivitetty 09.01.2018

Kommentit

Suositut tekstit

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausisäästäminen rahastoon lapsellesi tai kummilapsellesi

Miksi Orion on niin kallista?

Kiinnostavat sijoituskohteet 9 - Intrum Justitia

Näkymät vuodelle 2018